top of page
  • Firat Yilmaz

BOSA TUTMAK

Bosa halatı demir zinciri ile ırgat arasına yerleştirilerek, zincirde biriken yükü koç boynuzlarına aktarmak için kullanılır. Ucunda bosa kancası bulunur ve ırgata sürekli olarak gereksiz yük binmesinin önüne geçmek için adeta ırgatın sigortası niyetine kullanılır.

Irgatın teknede ki görevi; demiri funda ve vira etmek olup, demir deniz yüzeyine oturduktan sonra ırgat üzerindeki yük bosa halatına geçirilmelidir. Zincirin esneme payı olmadığı için hava biranda sertleşirse demirin tarama ihtimali vardır. Eğer bosa vurulmuşsa; demire binecek ani yükler halatın esneme payı ile emilir ve demirin taraması mümkün olduğunca engellenir.

Bosa vurmanın faydaları:

Irgatın sigortası olan bosa halatı; ırgatın arıza çıkarmasını ve yıpranmasını önler.

Demire binen yük hava şartları ie artarsa, halat esneyerek demirin taramasını engeller.

Zincirin sürtmesinden ötürü vardavelede oluşabilecek zararların önüne geçilir.

Zinciri dalga yönünde esnetir ve zincir sesi en aza indirilmiş olur.

Bosa Halatı

Sancak ve iskele taraftan aynı uzunluktaki iki ayrı naylon örgü halat ucunda kanca ile demir zincirine takılır. Bosa Halatı için en uygun halat üç örgülü naylon halattır.

Daha sağlam ve esneme payı diğer halatlara oranla fazladır.

Bosa halatında önemli olan esneme payını mümkün olduğunca fazla olmalısıdır. Tekne boyunuza uygun uzunlukta bosa halatınızı kendiniz test ederek ayarlayabiirsiniz.

Bosa halatı 15 feet (4.5m) az olmamalıdır.Eğer yılın her dönemi, uzun süreli seyirler yapıyorsanız; normal havalarda kullanmak için ayrı, sert havalarda ve fırtınalarda kullanmak için ayrı bosa halatı hazırlamanızda fayda vardır.

Normal havalarda tercih ettiğiniz 15 feet uzunluğunda ki bosa halatınız, olası bir fırtına durumunda sizi zor duruma düşürebilir. Sert havalar için 50 feet (15m) uzunluğunda ayrı bir bosa halatı işinizi görecektir.

Sert hava koşullarında halatlarınız sürtünmeden ötürü çabuk yıpranmaması için vardaveleye değen kısmına denk gelicek sekilde, halata hortum takılır. Böylece yıpranma gerçekleşse bile hortumu değiştirerek bosa halatınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bosa kancası yoksa yük altında baskı oluşturmayacak bir bağ atarakta kullanmak mümkündür. Kanca bazı durumlarda boşa düşerken, bağ daha güvenlidir. Ancak çözmeside kancadan daha zor olabilir. Hele deniz suyu ile ıslanıp, yük ile iyice sıkışırsa bağı açmak için miktar uğraşmak gerekecektir.

Irgatın görevi tekneyi demirdeyken tutmak değildir.Demiri funda ve vira etmektir.

Demir deniz dibinde oturduktan sonra ırgata binen yük, bosa halatına aktarılmalıdır.

Bosa halatı için üç örgülü ve naylon halat tercih edilmelidir.

9 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Marin Motorlar

Marin uygulamalarda motor ve sistemleri, kara taşıtlarından bazı farklılıklar gösterir. Bunları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz: 1 -...

KAPTANIN GÖREV VE YETKİLERİ

Kaptan, bir gemiyi sevk ve idaresi altında bulunduran kimseye denir. Ticaret gemilerinde kaptan genellikle üçüncü şahıslara karşı...

DEMİRLEME KOMUTLARI

Demirleme işlemi duruma göre tek demir veya iki demir birlikte atılarak yapılır. Demirin funda veya vira işleminde zincirin gerginlik...

Comments


bottom of page